Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Karaca Ahmet, Karaca Ayşe Efsanesi - Batı Trakya Efsaneleri

| Cuma, Ekim 24
İskeçe'nin Büyük Emirli köyüne yüzyıl kadar önce, bir adam kızıyla beraber geliyor. Köyde onları kimse tanımıyor. Karaca Ahmet adındaki bu adam Karaca Ayşe'yle beraber, köylülerden bir kulübelik yer istiyor. Köylüler yer vermiyorlar ve onları kovuyorlar.

Karaca Ahmet'le kızı Karaca Ayşe bu kez, köyün Bahçeoluk denilen yukarı mahallesine gidiyorlar. Oradakilerden de yine bir kulübelik yer istiyorlar. Köylüler yine vermiyorlar. Karaca Ahmet güneşli bir havada elindeki mızrağını yere saplıyor. Öyle bir su akıyor ki, dereler gibi... Kuraklıktan sızlanan köylüler, dereler gibi akan suyu görünce şaşırıyorlar. Karaca Ahmet ve kızı Karaca Ayşe'nin peşine düşüyorlar. Ama adam ve kızı hep on adım önden gidiyor. Köylüler bir türlü yetişemiyorlar. Adam Şahin'e varmadan köprüye yetişiyorlar. Karaca Ahmet burada köylülere "Dönün bana borçlu olun" diyor ve kızıyla kayboluyor.

Karaca Ahmet'in türbesi Şahin de caminin içindedir. Ziyaret yeridir. Karaca Ayşe'nin türbesi ise Şahin çayının yukarı bir tepesindedir.

II. Dünya Savaşı'nda Almanlar geldiğinde bu tepede bu türbeye top atıyorlar. Fakat türbeye dokunamıyorlar. Yalnızca bir köşesinden azıcık yıkılmış köşesi bulunuyor. Almanlar "Bu bina nedir, neden yıkılmıyor?" diye soruyorlar. Orada bir keramet olduğunu anlayıp dokunamıyorlar. Karaca Ayşe'nin türbesi şimdi bir adak ve ziyaret yeridir.

Derleyen: Feyyaz Sağlam
Yöresi: Büyük Emirli köyüIskeçe
Kimden derlendiği: Saliha Çin'den
Kaynak: Feyyaz Sağlam arşivi

2 okur dedi ki:

ΚΑΘΑΡΟΥΛΗΣ dedi ki...

unutmayiki 29 hane oluyor 30 olmuyor ve de beygir hayvanida ysamiyor

ΚΑΘΑΡΟΥΛΗΣ dedi ki...

29 hane ve 30 olmuyor ve beygir hayvanida yasmiyor o kovde.

Yorum Gönder