Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Hz İbrahim ve İğde Ağacı

| Cumartesi, Nisan 19
İğde ağacı neden eğri büğrüdür ve dikenlidir ...

Nemrut Hazreti İbrahim'i ateşe atmaya karar verir. Büyük bir ateş yaktıracak ve İbrahim'i içine atarak diri diri yakacaktır. Nemrutun adamları ateşin yakılabilmesi için ağaç toplamaya başlarlar. Fakat pek çok ağaç böyle uğursuz bir iş için yanmaya razı olmaz.

Ateşin büyük olması için odun toplayıcılar uzun ve düzgün ağaçları tercih ederler. O zamanlar uzun ve pürüzsüz olan iğde ağacı bu işe gönüllü olarak talip olur. Çevredeki iğde ağaçlarını hep keserler ve ateşe atarlar. Bir ara ateş o kadar büyür ki Hz. İbrahim'i atmak için yanına yaklaşamazlar. Hemen bir mancınık hazırlayıp Hz.İbrahim'i onun vasıtası ile ateşe atarlar.

İbrahim'in düştüğü yerin güzel bir bahçe, ateşin göl ve odunların balık olduğu hepimizin bildiği şeyler. Ama ya iğde ağaçları evet o günden sonra iğde ağaçlarının ne düzgünlüğü kaldı nede dikensizliği… Bugünde iğde ağaçları eğri büğrü ve dikenlidir. Bu yüzdende yakılmak için pek tercih edilmez. Çünkü Hazreti İbrahim, iğde ağacının fazla ısı vermesi karşısında Allaha yalvarmış ve bu ağacın cezalandırılmasını istemiştir. Bu yüzden İğde ağacı eğri büğrü ve dikenlidir.

6 okur dedi ki:

Hülya Konar dedi ki...

çok güzel çok...bilmiyordum bunu.

xxx dedi ki...

Bu arada bir karıncada ağzına su alıp ateşi söndürecek. Buna imkan yok ama bu yolda ölmek var.

Cananhanım dedi ki...

Ayy!!! İğdeyi cocukluğumdan beri çok severim ya. Pazarda bulunca da alırım mutlaka.Efsane deyip geçemiyorum, yerken aklıma gelir artık :(

Okyanu∫takί rüzgar ~ dedi ki...

iğde ağacı muhabbetini de hiç bilmiyordum.. Newden razı eglirler bilmiyorum ki zaten incir ağacı 1 iğde ağacı 2 oldu artık ( hani ademe de yapragını veren incir ağacı ya.. belki biliyorsundur hikayesini o bakımdan dedim.. )

ramazan dedi ki...

iğde ağacı türklerde kutsal sayılır.bu efsaneyi duymamıştım.Hz.ibrahim soyunun türklere dayandığına dair çok kuvvetli söylemler var.ibrahim soyundan gelen abbasilerin türklere devlet yönettirmeleri boşuna değil.

Adsız dedi ki...

ela:
bence çok güzel bir hikaye

Yorum Gönder