Aşağıda yer alan iki efsane islam coğrafyasında velilerle ilgilidir. Aynı anda iki yerde olmak veya ışık hızında bir noktadan diğerine gidebilme, mekanda yolculuk edebilme üzerinedir. Biz yıllardır bunları kerametlere bağladık kimini de insanların hayal gücüne verdik Zaman ve mekanda yolculuk yapılabilmiştir bilinmez. çünkü bilim henüz bu konuda son sözünü söylememiştir. Başta İngiltere olmak üzere bazı ülkelerde ışınlanma çalışmaları yapılmakta ingilizlerin bir nesneyi bir kaç santim ötesine götürdüğünü duymuştuk. Bilim henüz bu yolculukları kanıtlayacak buluşlar yapmasa da islam dininde veya başka inançlarda bu tür yolculuklar anlatılmaktadır.
Şeyh Bilecen efsanesi
Şeyh Bilecen; Gaziantep ilinin Oğuzeli ilçesine bağlı, eski adı Şıhbilecen olan bugün ise Arslanlı olarak adlandırılan köyde yaşamıştır.
O, köyün zenginlerinden bir ağanın yanında çalışırken yılın birinde ağası hacca gider.
Ağası hactayken eşi ağanın çok sevdiği yemek olan içli köfte yapar. Eşinin de orada olmasını arzu ettiği sırada Şeyh Bilecen içli köfteleri bir mendilin içine sararak hactaki ağasına ulaştırır.
Hac dönüşü ağanın elini öpmeye gelen köylülere ağa, Şeyh Bilecen’i göstererek onun elini öpmelerinin daha doğru olacağını söyler. O sırada Şeyh Bilecen kaybolur
Saim Sakaoğlu'nun "101 Anadolu Efsanesi"
Memik Dede Efsanesi
Memik Dede; Gaziantep’in köylerinden birinde, köyün zenginlerinden birinin yanında çalışırken ağası hacca gider. Ağa hactayken, ailesi ağanın çok sevdiği yemek olan içli köfteyi yaparlar. Ağanın da olmasını arzu ettikleri sırada Memik Dede bir tabakla içli köfteyi alır ve biraz sonra boş tabakla geri döner. Ağa hactan döndükten sonra tarlada çalışan Memik Dede’nin elini öpmeye yakınlarıyla beraber gittiğinde Memik Dede elindeki değnek ile yere vurur ve kaybolur.
Çiğdem Turgay - Atilla Turgay “Anadolu-Türk Efsaneleri Üzerinde Psiko-Sosyal Bir Çalışma”
Yukarıda ki efsaneler benzer diğer efsaneler de şunlardır
Karslı Keloğlan (helva); Kağızman’dan Hacı Kağızman (helva); Erzurum’dan Ahmet Baba (helva); Tunceli’den Munzur Baba (helva), Orta Anadolu’dan Hacı İbrahim Devletlü (yemek) ve Yuanis (pilav ya da mantı); Koçarlı’dan Bilal Dede(helva); Sungurlu’dan Ali Baz (helva)
parantez içindekili yiyecekler hacc'daki ağalarına götürdükleri yiyeceklerdir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 okur dedi ki:
İçim bi hoş oldu. Biraz da korktum. Hemen her şehirde böyle evliyalar olmuş demek ki. Memik adını da duymuştum, demek ki o yöreye ait kutlu bir isimmiş.
Yorum Gönder