Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Denizli Adı Nereden Gelir ?

| Pazartesi, Nisan 21
Kendi memleketim Denizli ili ilgili de epey bir efsane mevcut. Buyrun okuyalım ....

Denizli adı, Selçuklular zamanında burada bir şehir kuran Tonguzlu Türken oymağından gelir. Bu ismin zamanla Tonuzlu,Tonguzlu, Tengizli, Dengizli derken Denizli olduğunu tarihçilerimiz söyler. Büyük Türk coğrafyacısı Kâtip Çelebi, suların çokluğu nedeniyle, şehrimize Denizli adının verildiğini söyler. Haklıdır da. Zira çocukluğumda bir çok inşaatın başlaması, yerin altından çıkan su nedeniyle sekteye uğramıştır. Elbette günümüzde global sorunlardan şehrim de etkilendi ve yerin altından artık eskisi gibi su çıkmıyor.

Deniyor ki şehrimizin bulunduğu bölgede bir iç deniz varmış aslında. Ve bu denizin kıyısında fakir bir balıkçı ile yaşlı anacığı yaşarmış. Çocuk balığa gider, anacığı da onun yolunu gözlermiş. Bir gün oğlu yine çıkmış balığa. Derken bir fırtına bir alabora. Genç balıkçı kayığı ile ortadan yokoluvermiş. Anacığı üzüntüden ah etmeye başlamış;

Üstün dağ taş altın ataş olasın deniz . . .

Ataşla taş arasında kalasın deniz...

Senin yüreğin benim gibi yansın

Dumanın çıksın,suyun kaynasın!..



Ana ahı elbet bu. Yerde kalır mı? Koca deniz ortadan yokoluvermiş. Yer yer sular kaynamaya başlamış. Ve yeni bir şehir doğmuş. İşte burası Denizli imiş.

Şehrimizin batısında Kızıldere yöresinde 300 metre derinden fışkıran su buharları, balıkçının anasının yakarışları kadar yakıcıdır. Bölgedeki kaplıcalar, sıcak sular da ateşler kadar yakıcıdır. Bu suların en güzeli ve en şifalıları ise Pamukkale’dedir.

19 okur dedi ki:

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

http://www.kelimelerinsoyagaci.com/2008/01/tunguzlu-denizli.html

Ben de yazmıştım zamanında. Sizin kadar detaylı yazamamışım ama :)

Remomythe dedi ki...

kentinizin isminin ilginç bir hikayesi olduğunu tahmin ediyordum..Çünkü en azından şu anda
Deniziniz yok :)

"Efsaneler-Destanlar -Şiirler"e daha da renk katacağınızı düşünüyorum..Kolay gelsin

ilham perisi dedi ki...

Efsaneleri kendi yorumunuzu katarak yazmanız çok hoşuma gitti.3k kendi gibi kaliteli birisini seçmiş.Daha nice güzel paylaşımlara inşallah..

iltiriş dedi ki...

Canan Hanımefendi kültürlü ve bili birikimi olan bir insan inşallah hep beraber onun bu özelliğinden çok istifade edeceğiz.

Eski dedi ki...

gerçekten denizlinin konumuna göre ilginç bi efsanee ... Rica etsem Eskişehir'e dair böyle efsanaler yada hikayeler var mı , varsa paylaşırsan çok mutlu olurum ...

Cananhanım dedi ki...

sevgili recephilmi, evet verdiğimiz bilgiler benziyor. Şehrimi es geçmeyip bilgilendirdiğin için ben çok teşekkür ederim.

sevgili nnevv, Eskişehir ile ilgili de kesinlikle hikayeler var. Benim bildiğim, şehrin hakikaten çok eski bir geçmişe dayanıyor olması. Adının da o yüzden Eski olması. Onunla ilgili de bilgileri paylaşırız.

Cananhanım dedi ki...

sevgili burraakk, cidden ilginç bi durum. Şehrin adı Denizli ama deniz yok. Ortaokul dönemlerimde başka şehirde idim. O zaman da çok şaşırırlardı: "Denizli'de deniz yok muuuu" diye... Ne yapalım, eski insanların ahı çok tutuyormuş :)

İyi dilekleriniz için de teşekkür ederim. İnşAllah herşey her an daha da iyiye gider. 3k dostumuz bloğunu açtı, paylaştı, saolsun :)

Adsız dedi ki...

çook güzel bir efsane.bu ilde yaşadığımdan dolayı çok mutluyum.böyle bi hikayesinin olduğunu bilmiyordum.ama sizin sayenizde öğrendim.çok çok teşekkürlerrrrr....

Adsız dedi ki...

denizli ne kadar zengin miş? vay be

Adsız dedi ki...

SÜPER Bİ SİTE DESEM YALAN DEMİŞ OLURUM
ÇÜNKÜ HİÇ BİR ALAKASI YOK BEN BİR DOST...
HERKESE ÖDEVLERİNDE BAŞARISZ OLSUN....

AMİN.............

Adsız dedi ki...

iyi olmuş ne deyim. acaba şimdi manisa nın efsansini koyabilirmisin?

Adsız dedi ki...

çokkkkkkkkkk güzel bi efsaneniz varmış ödevim içinde çok işime yaradı bunu yazan kişiye teşekkür ederim.....

Adsız dedi ki...

saol abi

Adsız dedi ki...

BUNU YAZDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


SAĞOLUNNNNNNNNNN

Adsız dedi ki...

bence çok görkemli bir yazı olmuş ve tş ederim

Adsız dedi ki...

çooook teşekkür ederim

Adsız dedi ki...

ÇOK İŞİME YARADI TEŞEKKÜR EDERİM...

Adsız dedi ki...

Yazarkene Uç Biti ama dersime yaradı Tsk Ederm Cananhanım :))))

Unknown dedi ki...

Ama yinede ödev için kullanıyorum,bende Denizliliyim.:D

Yorum Gönder