Değirmenyeni köyü, Edirne'nin 800 nüfuslu köylerinden biridir. Köyün hemen yakınında, halkın Gölbaba adını verdikleri bir küçük göl vardır.
Yurdumuzdaki bütün göller gibi bu küçük gölün teşekkülü hakkında da çeşitli efsaneler anlatılır. Bunlardan birini aşağıya alıyoruz:
Vaktiyle velilerden biri, bugün Gölbaba'nın bulunduğu yerdeki bir köye varır. Maksadı köy halkını imtihan etmektir.
Sırayla bütün kapıları dolaşır ve yiyecek birşeyler ister. Köy halkının durumu iyi olduğu hâlde hiçbiri, dilenci kıyafetiyle gezen bu veliye bir şey vermez. Nihâyet, köyün çıkışına yakın bir yerde gördüğü eski bir eve varır, kapısını çalar. İsteğini kendisini karşılayan kadına söyler.
Kadın aslında çok fakirdir. Evindeki iki oğluna dahi verecek yiyeceği yoktur. Onları avutmak için ocakta duran tencereye tezek koymuştur. Durumu gelen veliye aynen anlatır. Veli, kadına, çocukları da alıp kendisini takip etmesini söyler. Ayrıca, tamamen gözden kayboluncaya kadar da köye bakmamalarını tembih eder. Veli, kadın ve iki çocuk köyden uzaklaşırlar. Bir müddet sonra arkalarında büyük bir gürültü olur. Kadın ve çocuklarının merak edip arkalarına bakmaları ile taş olmaları aynı ana rastlar. Uzakta ise, az önce terk ettikleri köy, halkı ile birlikte helâk olmuştur. Eski köyün yerinde bugünkü Gölbaba meydana gelmiştir.
Hikâyemiz bu kadardır, ama veliyi sorarsanız onun cevabını kimseler veremez. Kim bilir şu anda hangi köyün halkını imtihan etmektedir.
Daha önceden aktardığımız bu efsaneyi bir de Saim Sakaoğlu'nun anlatımıyla verelim istedik.
İnsanlar sadece emanetlerin bekçisidir. onlara verilmiş olan hayat , beden , mal , dünya kısaca varolan herşeyi nasıl kullandıkları yönünde imtihandadırlar.
İslam Dini sadece namaz , oruç , hacc dini değildir aynı zamanda yardımlaşma paylaşma dinidir ki peygamber der ki "komşusu aç iken tok yatan bizden değildir."
Ben ve Canan Hanım bu blogda insana ait hikayeleri efsaneleri mitolojik öyküleri anlatıyoruz. Anlattıklarımızın doğruluk payı olanlar vardır veya hepsi de uydurma olabilir. Bunu biz bilemeyiz ama bu Hikayelerden çıkarılacak dersler vardır. Bizim amacımız Kültür değerlerimizi paylaşırken bir nebze de olsun bunu da hatırlatmaktır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 okur dedi ki:
Tebrikler çok güzel bir yazı.
Neden arkalarına dönüp bakarlar ki? İnsani bişi mi acaba? Kahraman olanlar bakmazdı ama değil mi? Koca köy helak oldu gitti.
Yorum Gönder