Boruktolu Köyü 'nün 1770 yıllarındaa kurulduğu sanılmaktadır. Köy Konya Karaman yolunun 20. kilometresinde sağ tarafta bulunmaktadır. Bu köyün adıyla ilgili efsaneye Boruktolu Köyü İlköğretim Okulunda Türkçe Öğretmenliği yapan Sevilay Ayva'nın Boruktolu Köyü'ndeki Adet ve İnanışlar üzerine yapmış olduğu bir çalışmada ulaştım Buradaki adet ve inanışları bir sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım. Birbirinden ilginç adet ve inanışları da en az efsaneler kadar merakla okuyacağınıza inanıyorum. Kimi adet ve inanışların sizin bölgelerde de olduğunu göreceksiniz, kimileri ise bu bölgeye özgü olarak ilk kez karşılaşacaksınız. İsterseniz sözü uzatmadan gelelim efsanemize.
Boruktolu Köyü Adının Efsanesi
Ahmet adında Konyalı bir çoban yaylaya çıkmak amacıyla köyün olduğu yere gelir. Bu bölgede de bol miktarda boruk adı verilen yabanî bir ot yetişmektedir. Ahmet, çobanlık yaptığı için barınmak amacıyla bu otlardan kendisine bir tol (ev) yapar. Ahmet’in düzenini ve bu bölgenin verimliliğini gören diğer çobanlar da buraya yerleşirler. Onlar da boruk otundan evler yaparlar. Böylece, köyün adı da “boruk otundan yapılmış tol (ev)”anlamına gelen Boruktolu olmuştur.
Boruk : dağlarda yetişen, kokulu, süpürge ve yakacak olarak kullanılan bir ot türü olarak internette tanımlanıyor fakat bu ot ile ilgili olarak görsel materyal bulamadım.
6 okur dedi ki:
İsmin çıkış noktası güzelmiş. Boruktolu; çalıdan yapılmış ev. Boruk otuna ben de rastlamadım nette ancak süpürge otu gibi bişi galiba. Teşekkürler.
canan hanıma katılıyorum ve teşekkür ediyorum
çoooooooooooook ggüüüüüüüüüzzeeeellllllllll işme çok yaradı
nede güzel bir efsane çooooooooooooooooooooook güzel
arkadaşlar bu efsaneyi okumayan bilmez ne kadar güzel olduğunu .ççççççoooooooooooooookk ğğğüüüüzzzzeeeelll efsane
bir boruktolu olrak hocamın makalesini okudum bazı abartmalar var.
Boruk bir çeşit tikendir. kabukları soyularak yenen bir orta kısmı vardır zaman zaman pazarda bile satılır.
Yorum Gönder