Çanakkale’nin Anadolu yakasında Nara Burnu’nda Abydos adında eski bir kent vardır. Abydos’un karşısında Seston kenti bulunamktadır. Bu iki kent Çanakkale Boğazı’nın en dar bölgesindedir.Sestos’ta Afrodit Tapınağı’nın rahibelerinden güzel Hero yaşamaktadır. Abydos’ta ise Leandros adlı ,yakışıklılığı dillere destan bir genç vardır. Leandros,heryıl düzenlenen İlkbahar ayini için Sestos'a gelir. Burada güzel Hero’yu görür ona tutulur. Hero’da Leandros’u sevmiştir. Hero Rahibe olduğu için kavuşmaları imkansızdır. Gizlice buluşmaya karar verirler.Hero Her gece yüksek bir kuleye çıkar ve bir meşale yakar ki Leandros’da karşıdaki kentten yüzerek yanına gelebilsin. Budurum uzun zaman böyle sürüp gider.
Bir gece boğazda fırtına çıkar.Leandros aldırmaz.Hero’ya kavuşmak için azgın sulara atılır.Rüzgar Hero’nun meşalesini söndürür.Leandros'ta karanlık denizde yolunu yitirir.Bir süre sularla boğuşur.Gücü tükenir ve boğulur.Akıntılar Leandros’un ceseDini Sestos kıyılarına sürükler. Hero , Leandros’un cansız bedenini görünce,kuleden atlayarak canına kıyar. İki sevdalıyı aynı mezara gömerler.Üzerine de bir deniz feneri yaparlar.
Efsaneler ve Söylencelerimizi takip edenler bu efsanenin Hazar Gölü efsanesine biraz benzediğini göreceklerdir
4 okur dedi ki:
Bu efsaneyi daha önce de okumuştum.Hoş.Ama böyle birşey bana doğru gelmiyor.İnsan sevdiklerini de Allah sevgisinden dolayı sevmeli ve buna bir ölçü koymalı.
Efsanede aşk,tutku güzeldi ama kızın intihar etmesi bozdu.Normal hayattada sevdiği için intihar edenlerin normal insan olmadıklarını düşünürüm hep.Bu olsa olsa bağımlılık yada zafiyettir.Ama sevdiğin için birçok şey yaparsın bu ayrı.
3k sen gelecek sevgililer gününe bir sevgili bulacaksın ona göre.Bu yıl öyle boş boş geçirdin.:)
sevgililer gününde sevgili mi :)
biraz zor bu öyle bir güne inanmıyorum ki ben :)
Çok güzel bir efsaneymiş. Gerçi ben bunun gerçek olduğuna inanıyorum. Zira erkeklere gönlü kayan rahibeler veya onlara aşık olan yiğitler her daim olmuştur. Burda dikkatimi çeken onların isimleri oldu. Zira Hero'nun manasının Erkek Kahraman olduğunu bildiğimden Hero'nun erkeğe verilmesinin daha uygun olacağını düşündüm. Belki de bizim eski edebi eserlerimizdeki gibi olmuştur.Zihninizi yoklarsanız Eylül adlı romanda kadın karakterin adının Suad eşinin adının ise Süreyya olduğunu hatırlayacaksınız. Aşıkların mantıklarını değil kalplerini dinlemeleri onları zaten baştan yanlışa sürüklemiş. Ama kalplerini dinlememiş olsalardı şimdi efsane olabilirler miydi ?
Yorum Gönder