Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Osmanlıda Ticaret ahlakına örnek

| Çarşamba, Mart 19
Osmanlı'nın Hakim olduğu 600 yıl içinde Osmanlı halkı adalet ve sevgiyle yaşadı. Fatih dönemindeki Esnafların Ahlakı Osmanlının içine batı fitnesi karışıncaya kadar vardı. Günümüzde daha fazla kar yapma düşüncesi Ticaret hayatında hakim ve bu hırs insanların haksız kazanç ile birlikte toplumdaki insanlar arasında huzursuzluğunda kaynağı oysa aşağıda yer alan anekdotdaki durum Osmanlının Yüzyıllarca önce nasıl bir seviyede olduğunun göstergesidir.

Sultan II. Mehmet Fetihden önce tebdili kıyafet yapıp bir sabah çarşıya çıkar. Birkaç şey almak için bir işyerine girer, birşeyler almak ister ama satıcı kendisine alacaklarından birisini verip,diğerlerini vermez. Sebebini sorduğunda,aldığı cevap gayet manidardır:

“Efendim,ben siftah yaptım. Komşum daha yapmadı. Aynı kalitede onda da vardır.”

Bir yandan şaşkınlık,diğer yandan memnuniyet kaplamıştır Sultanı. Diğer esnafta da aynı durumla karşılaşan Fatih,böyle birbirine karşı emniyet ve hakperestlik içerisinde bulunan halka sahib olduktan sonra,İstanbulun kendisine nasib olacağını,Allah’ın yardımıyla dünyanın fethinin dahi kendisine müyesser olacağına kanaat getirir. Bu inançla.”Ya ben Bizansı alırım,yahut Bizans beni alır.”demiştir.

4 okur dedi ki:

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Şimdiki esnafımız bunun tam tersi. Nasıl olur da komşumun müşterisini çalabilirim diye uğraşıyor...

Unknown dedi ki...

Ne büyük ahlak ne büyük edeptir bu! Şimdiki ticari vs. ahlak anlayışı ile kıyas bile edilemez ):

Bu arada mevlid kandiliniz mübarek olsun 3k.

ilham perisi dedi ki...

Çok çarpıcı bir ahlak örneği.Hani şimdi ucundan kıyısından bile eser yok:((((

Cananhanım dedi ki...

Kesinlikle mükemmel. Dinimizdeki "Komşusu açken, kendisi tok yatan bizden değildir" anlayışına da benziyor.Yine de umudumuzu yitirmeyelim.Hikayedeki gibi bir örnek gelirse başımıza paylaşalım.

Yorum Gönder