Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Ulu Toyun

| Pazar, Ocak 25
Türk mitoloji örneklerine sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.


Ulu Toyun, Ay Toyun'un kızı Güneş'e aşık olmuş. Bir gün Ulu Toyun anası Secen'e der ki:

- Ay Toyun'un gögüne çık. Bana onun kızı Güneş'i iste. Ne kadar cok agırlık isterse hiç esirgeme, kabul et.

Secen hemen göge çıktı. Ay Toyun'un otagına gitti ve:

- Oğlum, kızınızı sevmiş, onu ogluma verir misiniz dedi.

Ay Toyun: Peki veririm, fakat iki nişan isterim: biri dalga; Göl incisi, öbürü Serap; Çöl incisi dedi.

Secen bu haberi oğluna getirdi. Ulu Toyun istenilen iki nişanın tedarikini kolay gördü. Yer üstünde, yeraltında ne kadar cinler, periler, ruhlar varsa hepsini davet etti. Cümlesi geldiler. Ulu Toyun dedi ki:

- Ey kahramanlar! İçinizde benim istediğim iki armağanı bana getirmeyi kim üzerine alacak? Bu iki armağanı bulmak, getirmek çok kolaydır. Bunun biri dalga; Göl incisi, öbürü serap; Çöl incisi dir.

Gelenlerden bu teklifi kabul edecek kimse çıkmadı. Ulu Toyun teklifi tekrar etti. Yine cevap veren olmadı. Üçüncü teklifinde kurt ile bir karga bu işi üzerlerine aldılar. Fakat kurt dalgayı tutabilmek icin uzun bacaklar istiyordu. Karga ise serabı görebilmek için keskin gözlere ihtiyaç gösterdi. Ulu Toyun istediklerini onlara verdi ve:

- Haydi kahramanlarım, gidin bana dalga ile serabı getirin dedi.

Bu iki kahraman yola düstü. Aradılar, taradılar, çok çalıştılar, ne kurt dalgayı, ne de karga serabı ele geçirdi. Yüz yıllar gecti. Bir türlü bu iki armağan gelmedi. Ulu Toyun istenilen nişanları veremedi, Güneş hanımı alamadı.

0 okur dedi ki:

Yorum Gönder