Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Kamberler Köyü Efsanesi - Batı Trakya Efsaneleri

| Perşembe, Ekim 23
Mirkoz yakınlarında bulunan Kamberler Köyü, eskiden bizim köyümüzdü. Sonadan boraya geldik. Eskiden bizim köyümüzde halâ bulunan pınar köyümüze hiç su vermezmiş. Her gece de sesler çıkarıp bağırırmış, köylüleri rahatsız edermiş. Köylüler susuzluktan ne yapacaklannı şaşırmışlar. İçmek için bile su bulamazlarmış.
Köylüler bir araya gelip düşünüp taşınmışlar, başka bir yere göç etmeye karar vermişler. O gece bınarm yanından geçerken köyün çobanı durmuş, bmara doğru bakma başlamış. O sırada bmarın başında san saçlı güzel bi peri kızı belirmiş. Çoban şaşırmış kalmış. Peri kızı çobana doğru gelip. Başka yere göç etmeyin. Her sene bana bensiz kara kuzu kesin suyunuz akacak demiş.

Çoban duyduklarını sonaki gün köylüye annatmış. Sonaki gün, hemen bmarda bensiz bir kara kuzu bulunup kesilmiş ve aylardır akmayan sular birden akmaya başlamış, sonada hiç kesilmemiş.

O gün bu gündür her sene Kamberler köyünde maya yapılır, kara kuzular kesilir, bütün Batı Trakya halkı bu mayaya davet edilir, yemeler yenip içilir, dualar edilir.
O günden beri de Kamberler Köyü susuzluk görmemiştir.

sonadan:sonradan
boraya: buraya
bmar: pınar

Kaynak kişi: Zeynep Kâzim
Doğum yeri: Kamberler Köyü - Dedeağaç (Aleksandrapolis)
Yaşı: 80

0 okur dedi ki:

Yorum Gönder