Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

BüyükAyı Yıldızının Efsanesi - Yetegan Yondoz

| Perşembe, Ekim 30
Bloğumuzda Efsanelere devam ediyoruz. Şimdiki ki efsanelerimiz ise Başkurt efsaneleri Önce gökyüzü ve yıldızlar ile ilgili efsanelere ( Kozmogonik Efsaneler) yer vereceğiz. sonrasında ise Etnonomik - Etnogenetik Efsanelere ( Başkurtlar kimdir nereden gelmişlerdir gibi ) sonra Başkurt Halk edebiyatında yer edinmiş Tarihi rivayetlere peşine Başkurt Gündelik hayatı ile ilgili Efsanelere ve son olarak Toponomik Efsane ve rivayetleri siz değerli Efsane severlerle paylaşacağız.

BüyükAyı Yıldızının Efsanesi - Yetegan Yondoz

Çok eskiden yer kaşık, gök kabak büyüklüğündeymiş.insan soyu artarken, canlı türü çoğalırken, yer yavaş yavaş genişliyormuş; yer genişledikçe gök de büyümüş. O zamanlar bütün halk tek kazandan yemek yiyormuş.

Bir Alp peyda olmuş ve kazanı kaldırarak içmiş.Ne yapmak gerek? Büyük kazan yapmaya başlamışlar. Kazanı varken kepçesi de lazım. Kazanı gümüşten dökmüşler,kepçeyi de altından yapmışlar.

Alp gelmiş ve kaldırıp kazana bakmış. “Olmuş”diyerek yerine koymuş ve kepçeyi eline almış. “Bu da çok hafifmiş” diyerek havaya atıp yakalamak isterken kepçe ortadan kaybolmuş, döne döne uçup yıldızların arasına konmuş.

Alp kepçesi günümüzde de vardır. O, yedi yıldız şeklinde parlamaktadır; kepçenin dibi dört yıldız, sapı üç yıldız, hepsi toplam yedi yıldız. Kendisi her zaman dönmektedir. Alp kepçesinin ağzı gece üstte olur, sabah ise sırt tarafı üste çıkar.

0 okur dedi ki:

Yorum Gönder