Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Aysıl'ın Oğlu Ahmet Batır - Nogay Efsanesi

| Çarşamba, Ekim 22
Eski zamanda Aysıl Batur diye birisi varmış. O, Canibek Han'ın saray baturlarından imiş.

Aysıl Batur, han ile iyi geçinememiş, bunun için han onu sevmemiş ve ona düşmanlık beslemiş. Sonunda Aysıl Batur hanımını ve Ahmet adlı çocuğunu bırakıp kazaklığa çıkıp gitmiş.

Aysıl Batur, çok yıllar ormanda yaşadığı için, her tarafını tüy basıp, tuhaf görünümlü biri olmuş.

Ama han onu unutmamış, o bana eninde sonundazarar verir deyip, Aysıl Batur'u yakalatmak için asker gönderir. Askerler, arayıp dururlarken ormanda Aysıl'ı bulurlar. Onlar önce bir hayvan yüzüp, kazan asıp Aysıl'ı çağırırlar. Aysıl hiç çekinmeden gelir. Önüne koyulan eti yedikten sonra kürek kemiğini alıp bakar ve:

"Kürek kemiği halkın başına kötülük geleceğini, ülkeye düşmanın saldıracağını gösterir. Ülkeye bunun gibi kötülükler geldiği bir zamanda, han ile düşmanlığı bırakıp, halka yardıma gitmemek olmaz" diye düşünür.
"Haydi yiğitler, ben yurda dönüyorum" diyereky erinden kalkar. O zaman Aysıl'ı nasıl yakalarız diye kaygılanıp duran askerler hayrete düşüp, sevinirler.


Aysıl öncelikle evine gelir. Aysıl eve geldiğindeAhmet Batur evde yoktur. Atasından küçük iken kalan Ahmet, büyüyüp yiğit olunca, şöhretli baturlardan sayılmıştır.

Bir zaman sonra Ahmet eve gelir, ahırda bağlı duran büyük at görünce, evinde bir baturun misafir olduğunu sezinler. Ahmet eve girip, atasını görse de tanımaz. O, Aysıl'a çok bakmaz, duvara dayanmış Aysıl'ın bir insanın kaldıramayacağı ok - yayına bakar.

Ahmet, Aysıl'dan izin alp ok-yay çekmeyi dener. Çoğu huturların çekemediği ok- yayını, Ahmet'in irkilmeden çektiğini görünce Aysıl, balasının batur olacağını sezinler. Bundan sonra Aysıl, Ahmet'e atası olduğunu söyler.

Bu arada Kalmık Han'ın bunlarla kavga etmek için geleceğini söyleyen bir haber gelir. Düşmanla kavgaya Aysıl Batur kendi gitmez, balas Ahmet'e gitmesi için izin verir. Sonra Ahmet 'i bir ihtiyara gönderir. O ihtiyar kişi Ahmet'e kendisinin sakladığı ok- yayını ve iyi cins hızlı koşan atını verir. Düşmana gidecek olan baturlari çin han sarayında toy yapılıp, baturlar at koşturup, eğlenip durmaktalarmış.

Bunların içine Ahmet Batur da atına binip varır. Oynayan atlar içinde Ahmet Batur'un atı hepsinden de öne geçer. Han, Ahmet'i tanımaz. Bu kimin çocuğu (genci) diye sorar. Aysıl Batur'un çocuğu olduğunu işittiğinde, mutlu olan hanın yüzü bozulur.

Dikkat(Çok uzun olan hikaye, efsane ve destanlarımızı bundan sonra word veya Pdf belgesi olarak sizlere sunacağım Aysıl'ın Oğlu Ahmet Batır devamını buradan (açılan dosyayı PC'nize kaydediniz) okuyabilirsiniz. ) (dosyayı indiremiyorsanız bildiriniz)

AYSILDIN ULI AMET BETiR Bir Nogay Efsanesidir. devamını okumamazlık yapmayınız.
Kültür Bakanlığına Bizleri bu efsanelerle tanıştırdığı için Teşekkürler

0 okur dedi ki:

Yorum Gönder