Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Aylaker Bala - Uyanık Çocuk Kırgız Halk Masalları

| Salı, Ekim 21
Eski bir zamanda Bağdat şehrinde kimsesiz bir öksüz yetim yaşarmış. O halk arasında gezip dilenerek ölmemek için su içip, hayatını sürdürebilmek için ateş yakıp zar zor geçinirmiş. Günün birinde yetim çocuk her zamanki gibi halk arasında gezinirken, bir adama rastlar: "Evladım, nereden geliyorsun, adın ne?" der. (Balam, kaydan cürösüñ, atıñ kim?" deyt.) O zaman çocuk: (Anda bala:) "Adım Aylaker , nereden geldiğimi, memleketimi bilmiyorum. (Atım Aylaker, kaydan kelgenimdi, eli curtumdu bilbeymin,) Anne -babam ben daha üç yaşındayken vefat etti diyorlar"(ata-enem üç caşımda köz cumgan deşet" deyt.) diye cevap verir.

- Ee, evladım, nasıl bir marifetin var? Adını Aylaker koyan kim?
- Ee, balam, emne ayla-amalıñ bar? Atıñdı Aylaker koygon kim?

- Bende hiçbir marifet, hilekarlık yok. Anne babamın koyduğu isim buymuş.
(- Mende eç dele ayla-amal cok, ata-enemdin koygon atı uşul eken.)

- O zaman, evladım nasılsa anne-baban, hiç kimsen yokmuş, benim çocuğum ol, der.
Çocuk: "iyi olur, baba, körün dileği iki göz der, benim dilediğim de o değil mi?" deyip, o da adamın çocuğu olur.

O, bir gün dışarıda oynarken babası çağırıp: "Hey, Aylaker, sen burada bu ağacın başında neyin olduğunu biliyormusun? Der. Çocuk: "Biliyorum, baba, orada aksarı denilen kuşun yuvası var" dedi. "O zaman, kuş şimdi yuvasında yatıyor, sen kuşa beli etmeden yumurtasını çal ve getir" der. Aylaker ağaca tırmanıp, kuşa belli etmeden bir yumurtasını çalıp getirir.

Yaşlı adam: "şimdi tekrar götürüp, yumurtayı yuvasına koy" - der. Aylaker ağaca tırmanıp, kuşa belli etmeden yumurtayı yuvasına koyup tekrar geldi ve babası: "Elin pek becerikli kendin atikmişsin, işe yarar gibi görünüyorsun" der. Akşam üstü babası: "işte buradaki yaşlı adam ile yaşlı kadının evni biliyormusun?" der. O zaman Aylaker: "Nasıl bilmeyim, biliyorum"der. "O yaşlıların bir karın tereyağı var. Onu hem kendileri yemiyor hem başkalarına vermiyor. Gece hırsızlarda korktuğu için ikisi ortasına koyup yatar, gidip onu çalıp gel" der.

Aylaker tamam der ve yaşlı adamın evine gider. Gittiğinde gerçekten de yaşlı adam ile yaşlı kadın yatağını geniş serip, yağı ortalarına alıp uyuyorlarmış. Aylaker yavaşça gidip, yatağın yanına gider ve yaşlı adamın sesine benzeterek mırıldanıp, "Karıcığım biraz kayarmısın" diye yaşlı kadını dürter. Yaşlı kadın kayar. Ondan sonra "kocacığım biraz kayar mısın" diye yaşlı kadının sesine benzetip, sesini değiştirp yaşlı adamı dürter. Yaşlı adam kayar. Bunu bekleyen Aylaker durur mu, tereyağı çalarak çıkıp gider. O esnada yaşlı adam uyanıp, iki yanını yoklasa, karındaki tereyağ yok. Yaşlı adam kendisi de gençken çok hilekarmış, bu işi Aylaker'in yaptığını anlayıp, yatağından hemen kalkarak, Aylaker'in babasının evine gelir. Gittiğinde, çocuk daha evine yetmemişti. Yaşlı adam eve girip, bir kovayı çalıp çıkıp kapının önünde karşılar. O sırada Aylaker tereyağı eve getirir, yaşlı adam: "Hadi, evladım, yağı bana ver ve bu kovaya su getiriver" diye acele elindeki kovayı tutturuverir. Çocuk: "Kendi babam" diye tereyağı verir kovayı alır suya gider. Koşarak su getirip:"işte su baba" der. O zaman babası: "Ee evladım, sana su getir demedim, tereyağ getir demedim mi" der.

Aylaker kandırıldığını anlayıp tekrar koşarak, yaşlı adamın evine gelir. Vardığında yaşlı adam daha evine gelmemiş. Eve girip karısının baş örtüsünü alıp: başını örtüp, yaşlı adamı karşılar ve: "iyiliği görmeyesin, nereye gittin, keçilerini kurt kaptı götürdü der. "Nereye gitti, al tereyağı, deyip, yaşlı adam keçilerini aramaya gider. Aylaker ise tereyağı alıp evine gelir. Yaşlı adam dışarıdan keçilerini bulamadan geldiğinde keçileri hayvan ahırında yattığını görünce karısını öfkelenerek: Keçileri kurt kaptı gitti dememiş miydin?" der. O zaman karısı: "Sen keçiye mi gittin, tereyağı almaya gitmemiş miydin?"der. Yaşlı adam Aylaker'e kandırıldığını anlar, pişman olarak kendi bacağına tokat atar.

Dikkat
(Bir önceki Ejderha Kadın ve Uyanık Çocuk masallarının kırgızca da okumak istiyorsanız buradan (açılan dosyayı PC'nize kaydediniz) indirebilirsiniz. Hem kırgız Türkçesi Hem de Anadolu Türkçesi olarak her iki masalda yer almaktadır. Sihirli Masallar. (Sıykırduu Cöö Comoktor) (dosyayı indiremiyorsanız bildiriniz)

0 okur dedi ki:

Yorum Gönder