Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Tavus Baba Efsanesi

| Salı, Eylül 2
Fotoğraf http://meram.wordpress.com/2007/03/24/36/ sitesinden alınmıştır.
Konya’nın Meram Bağları sırtlarında Tavus Baba adlı bir türbe vardır. Burada yatanın kim olduğu, nasıl yaşadığı bilinmemektedir. Onunla ilgili söylence şudur:

Bir gün türbenin şimdi bulundupu yere Hint diyarından çok güzel bir kadın gelip yerleşir. Küçük kulübesinde rebab çalar. Sesi güzeldir. Mevlevileri büyülemiştir. Kimseler yüzünü göremez. Rebabının eşsiz sesiyle tepenin eteklerinde sema edilir.

Günün birinde birden ses kesilince herkes tepeye koşar, kulübede kırık bir rebabab ve bir yığın tavus tüyünden başka bir şey yoktur. Tüyler toplanır, buraya bir türbe yapılır. Adına da Tavus Baba Türbesi denilir.

Yörede incelemeler yapan Gotdolevski’ye göre Bektaşiler bu yabancı kadına ölümden sonra baba sanını vermişler. Bu yüzden Tavus Baba diye anılır.

3 okur dedi ki:

ilham perisi dedi ki...

Bu türbe olayına rağbet neden bu kadar çok olur?
Geçenlerde tv de lohusa sultan türbesini duydum hem güldüm hem acıdım o insanlara..malum türbede yatan kişi ne yapabilir yaşayanlara ki türbede birinin yatıp yatmadığıda ayrı konu ..:)

Unknown dedi ki...

Benim ilgimi çekense Tavus Baba'nın aslında kadın olduğu. Yani neden Tavus Anne denmemiş ki dimi?

Diğer soruna gelince insanlar içlerindeki güçten ve Allah'a sığınmaktan ziyade başka başka yerlerden, kişilerden medet umar hale geldiler. Kimbilir belki de faydası olmuştur onlara, benim o tip bir deneyimim olmadı hiç..

Adsız dedi ki...

Tavus baba kımdır kesın bır sonuc olmadıgından bırsey soylemek dogru olmaz o yuzden sukut etmek erdemlıktır...

Yorum Gönder