Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Mazgirt İlçesinde Geçen Efsaneler

| Salı, Eylül 2
Tunceli ilinin Mazgirt ilçesine ait efsaneler
ÇOBAN BABA EFSANESİ
Mazgirt halkı tarafından anlatılanlara göre;
Çoban Baba Hz. İbrahim Peygamber' in çobanıymış. Sürü otlatırken bir koyun sürüden ayrılmış. O da koyunu takip ederek Mazgirt'e kadar gelmiş. İlçe merkezinin doğusunda bulunan mezarlığın altına geldiğinde koyunu tutmuş ve şöyle demiş;
" Bre hayvan! Bana acımadınsa kendine demi acımadın?"
Koyun orada kaybolmuş. Koyunun kaybolduğu yerden su çıkmış (Yöre halkınca Cuma akşamları buradan süt aktığı söylenir). Çoban Baba da oraya yerleşmiş zenginlerden almış fakirlere dağıtmış.
Anlatılan diğer bir efsaneye göre de Çoban Baba, Moğollar Anadolu' yu işgal edince Hacı Bektaşi Veli tarafından Mazgirt'e gönderilmiş,
"git oradaki halkı irşat et, halkın göç etmesini engelle! Bu istila bitecek, insanlar ferah olacak" demiş. Oda Mazgirt'e gelmiş aşevi kurmuş yoksullara yedirmiş, içirmiş ,giydirmiş... Bu halka sahip çıkmış.
ELTİ HATUN EFSANESİ
Mazgirt ilçe merkezinde bulunan Elti Hatun türbesi ile ilgili efsaneye göre,
Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın kız kardeşi olan Elti Hatun, yılanlardan çok korkarmış. Vasiyetinde, öldüğünde yılanların kendi vücudunu yememesi için zincirle tabutunun tavana asılmasını istemiş. Ancak ölümünden bir süre sonra tavana asılı olan tabuta yılanların girdiği görülmüş ve tabut yere indirilerek bugün bulunduğu kabrine konulmuş.
BAĞIN KALESİ EFSANESİ
Dedabağ köyünde bulunan Bağın Kalesi'nde Selçuklular döneminde, Sultan Alaaddin Keykubat, yörede yaşayan ve ermiş bir zat olarak tanınan Hacı Kureyş' ten bir takım kerametler ister. Kureyş' in gösterdiği keramatlere inanmayarak Kureyş' i kızgın bir fırına atmaya karar verir. Kureyş bu teklifi kabul eder ve yanında padişahın adamların dan bir şahıs alarak fırına girer. Rivayete göre 3 gün fırında kalırlar. Fırının kapısı açıldığında Kureyş' in sakalının buz tuttuğu yanında bulunan şahısın da her tarafının külden bembeyaz olduğu ve ikisinin de sağ olduğu görülür (Hatta yanındaki zatın elinde üzüm olduğunu da anlatanlar vardır). Yanındaki şahısa O günden itibaren Derviş Gerv (Boz Derviş) ismi verilir. Bu mucizeler karşısında, Alaaddin Keykubat tarafından ikiside serbest bırakılır ve bu olaydan sonra kendilerine saygı duyulur.
YÜRÜYEN DUVAR EFSANESİ
Bu efsane, Mazgirt ilçesinin Darıkent bucağında geçer.
Kureyş Baba adında ermiş birisi, bileğine doladığı yılanı kamçı yaparak bir ayıya binmiş geliyormuş. Bu sırada duvar örmekte olan Baba Mansura, kendisine bir keramet göstermesini istemiş. Oda yaptığı duvara binerek yürütmüş. Kureyş Baba, Mansur' un bu mucizesine hayran kalmış ve ona "siz cansız duvara can verdiniz" diyerek Baba Mansur'un elini öpmüş. O günden sonra, kureyş sülalesinden olanlar mansur sülalesinden olanlara hürmet etmişlerdir.
Efsaneler Mazgirt.meb sayfasından alınmıştır
Efsanelerde adı geçen yerlerin resimlerini ve Mazgirt'in Tarihini örf ve adetlerini buradan okuyabilirsiniz

1 okur dedi ki:

Unknown dedi ki...

Hepsi de çok ilginç. En çok Hacı Kureyş efsanesini beğendim. 3 gün fırında kalmışlar ama yanmamışlar. Ne kadar çok efsane var değil mi? Ülkemiz gerçekten de dolu efsaneye sahip.

Yorum Gönder