Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Halil İbrahim Bereketi Deyimi Nereden Gelmektedir

| Salı, Eylül 2
Halil İbrahim Bereketi sözünün nereden geldiğini hiç düşündünümüz mü İşte Halil İbrahim bereketi deyiminin kaynağı olayı sizinle paylaşırken evlerinizden Halil İbrahim Bereketi eksik olmasın

HALİL İBRAHİM BEREKETİ

Nemrut, Hz. İbrahim’in peygamberliğini kabul etmediği gibi, erzak da verdirmez. O da kervanını alır, erzak aramak için başka bir diyara gider. Orada da eline erzak geçmez. “Elli boş döndü” demesinler diye, yolda gelirken çuvalları kumla doldurur, getirir.
Karısı Sara:
- Bey, acık, buğday çekelim de yiyelim der.
Hz. İbrahim:
- Boş döndüm, çuvallardaki kumu boşaltalım, der.
Karısı çuvalları açıp kumu boşaltmak ister. Her çuvalı açtığında içinde çeşitli yiyeceklerle karşılaşır. İşte “Halil İbrahim bereketi” deyimi buradan gelir.


Malatya Bölgesinde anlatılan Aç gözlülüğün ve paylaşmayı bilmeyen bir insanın başından geçen bir hikaye

NEFSİ İÇİNDE KALMAK

Adamın birisi yemek yermiş, yemeğini yerken kedisi de karşısında oturur, miyavlayıp dururmuş. Adam hiç oralı olmamış, yemeğe devam etmiş. Kedi de miyavlamasına devam etmiş.
Adam, biraz sonra karşısında bir küp altın görmüş, pırıldayıp duruyor. Demiş ki:
- Yemeğimi bitireyim de sonra alırım. Kedi hâlâ miyavlıyormuş. Adam, bir lokma bile vermemiş kediye. Yemeğini bitirince bir de bakmış ki küp yerinde yok. Kedinin nefsi adama o küp nasip etmemiş.


Kültür Bakanlığı sitesinden alıntıdır.

Değerlendirmem

Allah yarattıklarının rızkını vermiştir. bu nedenle Allah'a iman etmiş olanlar asla rızk endişesine düşmezler. İnananlar ellerindeki varlıkların (zenginliklerin) sadece kendilerine ait olmadığını bilirler ve onları paylaşırlar Paylaştıkca çoğalacağını da bilirler. Cimrilik Açgözlük gibi kötü huylar Allah'a iman etmişlerde yoktur. Bu gibi hasletleri olanların bir an önce Tövbe edip Herşeyin sahibi olana iteat etmesi gerekir. Allah bizleri Hayırlı olandan ayırmasın

2 okur dedi ki:

Unknown dedi ki...

Çok beğendim, teşekkürler. Halil İbrahim bereketi olsun herkesin sofrasında inşAllah. Diğeri de ders verici imiş, insan kalkar kediyi de besler ya. Ama böyle sırf kendisini düşünen insanlar da yok değil.

ilham perisi dedi ki...

Şu en sondaki değerlendirme kısmına katılıyorum..Rzık ve herşey Allah'ın elinde ve bazen insan ne kadar uğraşsada değiştiremiyor zaten ..Allah istemedikçe..

Yorum Gönder