Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Endimiyon Söylencesi

| Cumartesi, Eylül 13
Dünyanın ilk pastoral ozanı olduğu sanılan Teokritos'ça anlatılmıştır.

Menderes ırmağı kendi adıyla anılan ovadan gümüş parıltılarla kıvrıla kıvrıla akarak Bafa Gölü'nün sularıyla karışır.Bafa Gölü gümüş kesilmiş ve göle ay Tanrıça'sı Artemis 'in aynası denilmiştir. Efsane gölün yanı başında yükselen Beşparmak Dağları'nda geçer.

Artemis (Diana) çoban Endimiyon u bu dağlarda uyurken görmüş ve bu insanoğluna vurulmuştur. Artemis ,üç kişilikli bir tanrıçadır.
Yeryüzü'nün Bereket Tanrıça'sı iken Artemis;
yeraltı ölüler evreninde fırtınalı geceler karanlığında Hekat;
aydınlık gecelerin ay ışığında Artemis Selene'dir.

Selene her gece ay ışığı ile gelir.Eros (Şafak) günün kapısını açıncaya kadar Endimiyon'la kalırdı. Endimiyon gökten inen ışığı ve üzerine gelen gümüş gövdeyi Dünya gözüyle göremez, ama düşler evreninde ay ışığının ,yani Selene'nin yanına gelmesinin mutluluğunu hissederdi. Bu efsane Tanrılara insan kurban etme geleneğine bir tepkiydi. Yoksul çoban kurban edilmek şöyle dursun , uyurken İda Dağı'nın doruğuna götürülür ve Selene ile evlenirken bütün tanrılar hazır bulunur.

1 okur dedi ki:

Adsız dedi ki...

bence süper hikaye efsane ama biraz daha uzun yazabilirler di yinede süpeeeeerrrrrrrrrrrrr......

Yorum Gönder