Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

BEZDONNEYE (DiPSiZ) GÖL

| Pazartesi, Eylül 15
Bizim köye yakın güzel göl varmış. Kendisi yuvarlak, sahillerinde kamış büyüyormuş. Kenarında, dağda vişnelerle çevrilmiş eski mezarlık varmış İlkbahar günlerinde orda ağaçlar gece - gündüz temiz beyaz ışık ile parlıyorlarmış.

Söylentilere göre göl yerinde evvel bir köy varmış. Ordaki kişiler toklukta ve zenginlikte, tahta duvarlar arkasında zengin evlere yerleşmişti.

Bir zaman köye dilenci yaşlı adam gelmiş. O aç, yorgun ve ayaklarını güçlükle sürüklüyormuş.

O bir kapıyı çalmış. Yüzüne küfür söylemişler,
ikincinde cevap vermemişler.
Üçüncüsünde ise köpekleri üstüne salmışlar.

Yaşlı adam güçle kaçıp dağ başına çıkıp köyü lanetlemiş. Ve hemen köy yer altına gidip onun yerine göl ortaya çıkmış, diye söylüyorlar.

Dilenci mübarek yaşlı imiş Hozır İlyas. O zamandan beri gölüBezdonnoye” diye söylüyorlar. Çünkü orda yüzülmez, su aşağı çekermiş. Doğru mu değil mi bilmem. Şimdilerde gölden insanların horozların sesi duyuluyormuş.

İlnur Gaşigullin, 1999 Tataristan'daki Dağlar, Sular ve Ağaçlarla İlgili Rivayetler, (Bitirme Tezi)
Dr Aziz Ayva'nın çalışmasından (PDF) alıntıdır

1 okur dedi ki:

Unknown dedi ki...

Güzel efsaneymiş.Köye gelen yabancıya çoğu kişi yardımcı olurdu ama bu sefer demek ki laneti üzerine çekmeleri gerekiyormuş. Yazık olmuş.

Yorum Gönder