Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Yeditepe İstanbul

| Cumartesi, Ağustos 9

Herkese Merhaba,
3k seni gördüğüme inan ki çok sevindim, blogdaşlar da seni görünce eminim çok sevinecekler. Ben bu blogu googleda görür görmez vuruldum inan, zaten tanışmamız ve dost olmamız ve de benim kendi blogumu hazırlamam da bu sayede oldu. İnan bana daha çok vaktim olsa daha çok efsane paylaşıcam, buna rağmen bence de elimizdeki efsaneler çok ve de ben bazı sitelere girdiğimde onların sadece üç, beş efsane ile sınırlandığını görüyorum. O yüzden de burası gerçekten de bir hazine. Onun dışında elbette ki nette bu efsanelerin bir çoğu var zaten olmaması da mümkün değil, yörelerin belediyeleri olsun, vilayetleri olsun sitelerinde bu efsanelerden zaten bahsediyor. Bizim yaptığımızsa bunları ilgimizi çekenler oldukça bir araya getirmek. Ben çok keyif alıyorum hem burada hem de kendi blogumda olmaktan. Umarım daha uzun zaman burada paylaşım yapmaya devam ederiz. Okuyucularımızın katkısı olursa veya tavsiyeleri olursa bundan da memnuniyetlik duyarız. Benim de katkım olduysa ne mutlu bana....Herkese sevgiler.


Bunu biliyor muydunuz?
Antik Roma kentinin yedi tepe üzerine kurulmasının, İmparator Büyük Konstantinos'u (Constantinus) çok etkilediği, İstanbul'u da Roma' ya benzetmek amacıyla, yedi rakamına yönlendirdiği anlatılır. İmparator, bu yedi sayısını uğurlu ve kutsal sayıyordu. Sarayının ana salonu, 'Hepta Likhnos" yani "yedi kandilli" adını almıştı. İmparatoru korumakla görevli, "yedi kıta dan oluşmuş bir muhafız alayı vardı. Konstantinos, kendisini, çevresinde "yedi gezegenin dönüp durduğu güneş yerine koymuştu. Çemberlitaş üzerindeki heykeli de zaten bu durumu betimlemekteydi.


İstanbul'un ünlü tepelerine gelince...

Birinci tepe, bugün Topkapı Sarayı ve Sultanahmet Camii'nin yer aldığı yükseklikti (Akropolis).

İkinci tepe, Çemberlitaş diye bilinen, Konstantin Sütununun bulunduğu bölge ve çevresi;

Üçüncüsü Beyazıt ve Süleymaniye alanıydı.

İstanbul'un dördüncü tepesi, derin bir vadiyle yarılmış olan
Fatih,

Beşincisi de Fenerin üst kısımlarında, Yavuz Selim Camii’nin bulunduğu bölgeydi.

Altıncı olan Mihrimah Suttan Camii’nin yer aldığı Edirnekapı Tepesi uydurma, çünkü rakamı yediye yükseltmek için uydurulmuştu.

Son tepe ise Marmara Denizine bakan yükselti, yani Cerrahpaşa sırtlarıydı.

0 okur dedi ki:

Yorum Gönder