Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Ben-ü Sen Efsanesi (Diyarbakır)

| Pazar, Temmuz 27
Tatilde Canan Tan'ın Piraye isimli kitabını okurken iki efsaneye rastladım. Romanın bir kısmı Diyarbakır'da geçtiği için karakterlerden Diyarbakırlı olan gelen misafirlerini Diyarbakır'da gezdirirken şu efsaneyi anlatıyordu.

Ben-ü Sen Efsanesi
Hükümdarın emri üzerine, Evli Beden’in yapımını mimar İbrahim, Yedikardeş’in yapımını da oğlu Yahya üstlenir. Baba oğul aynı gün işe başlar ve bir yıl sonra aynı gün eserlerini bitirirler. Her iki burç da birbirinden güzel olmuştur. Ancak bu görüntüler iki ustayı da tatmin etmez. Önce Baba İbrahim karşı burçtaki oğluna seslenir. “Seninki daha güzel olmuş” diye. Kendi yaptığı burcun üzerinde babasının eserini hayranlıkla seyreden Yahya avazı çıktığı kadar bağırır. “Hayır, seninki daha güzel olmuş” Karşılıklı bağrışmaların sonunda baba İbrahim “Ya Allah” deyip kendini burçtan aşağı atar. Onu gören oğlu Yahya üzüntüden kahrolarak aşağı atlar. İkisi de kayalara çarpa çarpa can verirler. Bu olaydan sonra burçlara ve görülen vadiye Ben-ü Sen adı verilir.

Ben-ü Sen ile ilgili değişik bir efsane daha var. Ama benim Piraye'de anlatılan efsane daha çok hoşuma gitti. Diğeri de şu:

Zamanın hükümdarı bu bölgede çok ve süslü iki büyük burç yapılmasını buyurur. Burçların planlarını kendisi cizer, yapımı icin de bir yarışma açar. Kentte bu işlerde usta iki kisi vardır. Biri usta diğeri onun kalfasıdır. Ikisi de yarışmaya girer. Usta Yedi Kardeşler Burcu´nu, kalfa da Evli Beden (Ulu Beden) Burcu´nu yapar. İş bitince, hükümdar Evli Beden Burcunu daha cok beğenir. Buna çok üzülen usta, Yedi Kardesler Burcu´ndan atlayarak yaşamına son verir. O günden sonra surlara Ben-ü Sen Surları adı verilir.

5 okur dedi ki:

majik dedi ki...

İlginç bir hikaye ama bir yere takıldım ya Allah diyen biri kendini atmaz bilir ki Allah'ın verdiği canı kendi alamaz tabii sonuçta bir efsane...
Bu arada Miraç Kandiliniz mübarek olsun..

Unknown dedi ki...

Haklısın, sonuçta bir efsane. Gerçi ben de takıldım, ne güzel baba oğul 2 tane eser yapmışlar, ne olur ki ikisi de dursun yani dimi? :)

Allah razı olsun. Ben de senin ve sevdiklerinin Miraç Kandilini kutlarım, hayırlı olsun.

Adsız dedi ki...

çok güzel bir efsane.harika

Adsız dedi ki...

diyarbakırda yasıyorum bana göre bu tür efsaneler cok ilginç ama ben o zaman yaşamak hayata olmak isterdim .............................düşün diyarbekir ugruna neler yapmıslar hepinizin yılbası mubarek olsun......

Adsız dedi ki...

vay ilginç , bilgiler için tşk...

Yorum Gönder