Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Güvercin

| Salı, Mayıs 20
Geçenlerde bana çay içmeye gelen arkadaşım 3.kattaki evinin terasına yuva yapan güvercinlerden dert yandı ve "Güvercinler neden karşıdaki boş apartmana değil de insanların yaşadığı yerde yuva yapıyorlar, hiç anlamıyorum. Güvercinlerin yuvasını bozanın yuvası bozulur derler. O yüzden bir şey de yapamıyorum" deyince güvercinlerle ilgili bu yazıyı paylaşmaya karar verdim.

Kutsal bir kuş olarak bilinen güvercinlere ilk kez kutsal kitap Tevrat’da rastlanır. Nuh Peygamber tufanın dinip dinmediğini anlamak için gemiden bir güvercin uçurur. Bir müddet sonra güvercin ağzında suların çekildiğini gösteren bir zeytin dalı ile gemiye döner. Bu haber üzerine gemi Ararat Dağına yanaşır ve içindekiler karaya çıkarak yer yüzünde görülen her türlü canlının çoğalmasını sağlar.Hıristiyanlıkta güvercin , insanlara kardeşçe yaşama duygusunu, barışı, gönül sevincini götüren ve cennette mutluluğu, sevgiyi taşıyan yine kutsal bir kuş olarak bilinir ve sevilir. Büyük sportif yarışmalarda havaya uçurulan güvercinler bu inanışın en güzel örneklerindendir.
İslam dinindeki inanışa göre de her türlü günahtan uzak, suçsuz bir kuştur. Ölen suçsuz insanların ruhu, güvercin kılığına girerek yer yüzünde uçar. Kısas-ı Embia’da, Hazret-i Muhammet’in İslam dinini yaymaya başladığı sıralarda saklandığı Hira Dağı mağarasında örümceklerin ördüğü ağ üzerinde bir çift güvercinin yuva yaparak Peygamberi gizlediği anlatılır. Yine bir diğer inanışa göre de, güvercin, Hazret-i Muhammet’e duyduğu saygıdan dolayı Kabe’nin üzerine konmaz ve onun üzerinden uçmazmış. Bunlara dayanılarak İslam ülkelerinde özellikle Osmanlılarda güvercinler için neden cami, mescit, medrese ve büyük yapı çatılarında, kalelerde, surlarda küçük hücreler yapıldığını anlamak mümkün.

7 okur dedi ki:

Eski dedi ki...

kargada ; Nuh tufanından sonra dışlanan bi hayvan olmuştur , şimdi tam aklımda deil ama Peygamberler tarihini okurken Güvercinle kargada geçiyodu ...

Bide diyemeden geçemicem ; severim güvercinleri ama iki gün önce pazar günü bi güvercin pat diye kafama malum işini yaptı , bide bu huyları olmasa , o güvercini yakalasam o anda gırtlaklıcaktım :)

Cananhanım dedi ki...

Karga dışlanmış öyle mi? Onunla ilgili de araştırma yapalım bakalım, bulursak paylaşırız. Teşekkürler nnevv :)
Ya aslında çok şanslısın biliyor musun? Ben o kadar güvercin gördüm hatta komşumun yüzlerce güvercini vardı. Bir tanesi gelip de o dediğini yapmadı üstüme. Keşke hemen gidip bir bilet alsaydın. Şans derler. Hem de doğru olup olmadığını teyit ederdin :)

ilham perisi dedi ki...

Valla iyi hoşlar ama ben firar edeceğim evimden.Çünkü bu güvercin meselesi bendede var.Bu yıl değilde geçen yıl 8 tane yavru büyüdü gitti evimin balkonından,doğumhane gibi olmuştu balkon.2 tane yumurtluyorlar ,hemen onlar uçunca ardından başkası yumurtluyor.Bu yıl rahatsız ettim istemeyerekte onları.
O yüzden yumurta bırakamadılar.
ama babalarının çiftliği gibi kullanırlar 3 balkonumuda.Çıkarı elimi kolumu oynatırım nerdeee beni takanmı var.
yakında tapuyu vereceğim eve buyur edeceğim onları..:))

Cananhanım dedi ki...

İlham perisi seninki baya baya ciddi bir sorun olmuş yahu. Bi sürü güvercinle uğraşmak zorunda kalmışsın. Benim balkonumda da o kadar uzun süre konuk olsalar sanırım durumdan ben de şikayet etmeye başlardım. Peki ne yapmak gerek? Yuvalarını bozmak da günahmış. Bozmak değil de belki o yuvayı alıp başka bir yere nakletmek uygun olur gibime geldi sanki, bi an .... Bilemiyorum.

ilham perisi dedi ki...

Canan hanım bak sizde işin içinden çıkamıyorsunuz.Benim için ciddi bir sorun.Ama binadakiler ne önlem aldılarsa gitmiyorlar.Zamklanmışlar resmn.Yıllardır buradalarmış.Kim ,ne şekilde alıştırdı onları buraya bilinmez.

oguzhan dedi ki...

"Yine bir diğer inanışa göre de, güvercin, Hazret-i Muhammet’e duyduğu saygıdan dolayı Kabe’nin üzerine konmaz ve onun üzerinden uçmazmış. Bunlara dayanılarak İslam ülkelerinde özellikle Osmanlılarda güvercinler için neden cami, mescit, medrese ve büyük yapı çatılarında, kalelerde, surlarda küçük hücreler yapıldığını anlamak mümkün."

bu kısmı ilk kez duydum. teşekürler

Cananhanım dedi ki...

Sevgili Miray, ben de son paragrafı bilmiyordum ve önemli bir not olduğunu düşünüyorum. Camileri gezdirirken yerli veya yabancı turiste bu bilgi de verilse ne hoş olur dimi? Öyle bişi yaptığım yok gerçi de :)

Yorum Gönder