Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Benim Kumru Efsanem

| Pazar, Nisan 20
Küçükken babaannemin yanına köyümüze giderdik. Günler uzun ve yapacak işimiz olmadığından öğleden sonraları mutlaka uyurduk. Uykuya dalmadan evvel ablamla pencerenin pervazına veya tahta balkonumuza gelen kumrulara perdenin arkasından gizli gizli bakar, attığımız yemleri nasıl yediklerini gözlemlerdik. Her birini çok severdik ve boyunlarındaki halkalardan ziyade söyledikleri şarkı ilgimizi çekerdi: "Guguk guk gum döktük, guguk guk yağ döktük" şeklinde şarkı söylüyor olduklarını düşünür ve o sessiz, sıcak ve uzun yaz öğleden sonrasında bu ninniyle uykuya dalardık. (Ki bazıları da kuşun "Yusufcuk" dediğini düşünürdü) Annem biz küçükken kumru efsanesini şöyle anlatırdı:

"Eskiden birbirine aşık bir çift varmış. Çiftlerden biri sevdiğinden istemeden ayrılmış ve işlemediği bir suç yüzünden boynuna ip geçirilerek öldürülmüş. Kumruların boynundaki siyah kolye buna işaret edermiş. Yalnız kalan diğer sevdalı ise bir daha eş edinmemeye yemin etmiş ve kumru olup göklere uçmuş."

Birbirini çok seven sevdalılara "Kumrular gibi" denmesinde belki bunun payı olmuştur. Ancak sevdiklerini kaybeden kumruların bir daha eş edinmemesi ve yalnız başlarına kanat çırpması ve "Arpacı kumrusu gibi ne düşünüyorsun? " diye sorulmasında bu söylencelerin payı vardır diye düşünüyorum. Teşekkürler sevgili annem Nurten Hanım. İyi ki çocukken bize bu söylenceyi anlatmışsın, iyi ki unutmamışım, 25 yıl sonra bellekten çıkarıp paylaşmak bana da iyi geldi doğrusu.

4 okur dedi ki:

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Bak bunu bilmiyordum. Gerçekten bir efsaneymiş. Dediğiniz deyimlerden bu olaydan çıkma ihtimâli de oldukça yüksek.

Bu blogta yazmaya başladığınızı yeni gördüm. Hayırlı olsun...

Cananhanım dedi ki...

Teşekkür ederim recephilmi.3k arkadaşıma yardımcı olmaya çalışacağım. Ben de sevdiğim ve bilinmesini istediğim efsane ve hikayelerin aynı blogda toplanmasına yardımcı olmaya çalışacağım.Allah yüzümüzü kara çıkarmaz inşaAllah.Bu efsaneyi annem çok anlatırdı. Diğer deyimleri ben bağladım ama konu ile alakalı olduğunu düşünüyorum.

ilham perisi dedi ki...

Canan hanım ne kadar hoş anlatmışsınız.Ben de çocukluğuma gittim ve çok duygulandım ve kumru efsanesini de sayenizde öğrenmiş oldum.
Eminim sizde seçkin dost 3k kadar güzel şeyler sunacaksınız bize..

Cananhanım dedi ki...

Teşekkür ederim ilham perisi. Bunlar aslında geçmiş zamanın sokaklarında kaybolduğunu sandığımız ama sadece unuttuğumuz anılarımız.Hatırlamaya devam etmeyi ve 3k dostumuz gibi paylaşabilmeyi umuyorum. Sevgiler, selamlar.

Yorum Gönder