Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Kırgız Ebe Efsanesi

| Perşembe, Mart 13
Anadolu ismi nereden gelmektedir. bu sorunun cevabını merak ediyorsanız kimi kaynaklarda kırmızı ebe olarak bahsedilse de doğrusu Kırgız Ebe olan Anadolu Erenlerinden Kırgız Ebe ile ilgili olarak anlatılanlara bakalım.

Kızılcahamam'a bağlı Taşlıca Köyünde Kırgız Ebe Türbesi bulunmaktadır. Bu Türbede yatan kişi hakkında şu efsane anlatılmaktadır.



Kırgız Ebe Efsanesi

Anadolu’ nun İslâm-Türk ülkesi haline gelmesi için, kendisinden önce başlatılan seferlere devam eden Anadolu Selçuklu Devleti Hükümdarı Alâaddin Keykubat, Başköy Rum kalesini fethetmek üzere yol üzerindeki Taşlıca köyüne uğrar. Burada, yıllar önce gelip yerleşmiş kadın Erenlerden Kırmızı Ebe ve Oğlu Oruç yaşamaktadır. Kırmızı Ebe Türk askerlerini karşılar ve kendilerine ayran ikram etmek ister. Yayıkta yeni çalkadığı taze ayranı, oradaki taş oluğa döker. Bütün asker de hem ayran içmek hem de kaplarını doldurmak için sıraya geçer.

Herkes ayran içip kabını doldurduğu halde, taş yalakdaki ayran hiç tükenmez. Bu olay, Kırgız Ebe’nin evliyadan olduğunun ve ona Allah (C.C.) tarafından verilmiş bir keramet olduğu kesindir. Bu arada, ayran içip kaplarını dolduran askerlerle Kırgız Ebe arasında şu diyalog yaşanır:

-Doldurun Gazilerim,
-Doldur Ana,
-Doldurun yavrularım,
-Ana,dolu,

Bütün bir orduyu, bir bakraç ayran ile doyurduğu, Sultan’ın kulağına gider ve Kırgız Ebe’yi huzuruna davet eder. O’ nda gördüğü keramet ile etkilenir ve çevre toprakları oğlu Oruç Gazi’ ye yurt olarak bağışlar. Buna dair Kırgız Ebe ‘ ye bir berat verir.

askerlerle Kırgız ebe arasında geçen yukarıda ki konuşma sonucu bu gün üzerinde yaşadığımız topraklar genel adını almıştır.

Kırgız ebe ve oğlu Oruç gazi Anadolu erenlerindendir. Türbeleri oruç gazininki köyün girişinde, Kırgız ebenin türbesi ise köyün çıkışında kösten yolu üzerindedir. Sanki analı oğullu köyü iki koldan bekler gibiler


KAYNAK : Muzaffer EKER'in Yabanabad 2000 Kitabından alınmıştır.

Kelimelerin Etimolojisiyle ilgilenen Recep Hilmi kardeşimizin Kelimelerin Soyağacı adlı blogunda Anadolu Kelimesinin nasıl ortaya çıktığını şu yazıda okuyabilirsiniz.

Bilgi: Taşlıca köyünde bir gelin kaya bulunmaktadır bunun ile ilgili bir efsane henüz bulamadım. bulabilirsem paylaşmak umuduyla bloguma gösterdiğiniz ilgi için teşekkürler düşüncelerinizi lütfen yorum kısmına yazınız

4 okur dedi ki:

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Sen efsaneleri yazıyorsun biliyorum ama Anadolu isminin nereden geldiğini bu hikâyeyle karşılaştırarak anlatmıştım. Buyrun adres çubuğuna kopyalayıp okuyabilirsin.

http://www.kelimelerinsoyagaci.com/2007/12/ana-dolu-hikayeymi.html

iltiriş dedi ki...

Teşekkürler Recep Hilmi kardeşim ilave eklemeyi de yaptım

evet efsaneleri yazıyorum ama bu konuda bir bilgi arandığında doğru bilgiye de okuyucuların ulaşması gerekmekte değil mi

ilham perisi dedi ki...

Çok güzelmiş hikayesi.
Ve ben böyle kerametli işlere inanırım.Tanıdığım bir nine var.Allah ona epey bir süre cenneti gösterdi rüyasında.Anlatırdı.Gerçektende zararsız ve iyi bir nineydi.
Aklıma Rasulullah(s.a.v)in sahabeye ikram ettiği yemeklerin bi dolu insanı nasıl doyurduğu geldi..

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Evet haklısın dostum...

Yorum Gönder