Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Denizli-Karayahıt'ta atı ile birlikte taş kesilen kızın efsanesi

| Cumartesi, Mart 22
Taş kesilme ile ilgili olarak bu blogda bir çok efsane yayınladık. Aşağıda ki efsane de aşk üzerine ve dua sonunda taş kesilme ile ilgili Anadolu efsanelerinde bir çok öğe benzerlik göstermekte sadece efsanenin doğduğu yerleşim yerlerinin adları değişmekte ayrıca dikkatimi çeken bir durumda Dağlar, kayalar, göller, ırmaklar ile ilişkilendirilmiş bir çok efsane bulunmakta. Türkülerimiz, efsanelerimiz,sevgilerimiz hep doğayla özdeşleşmiş buna karşılık doğayı nasıl yok kirletmek ve yok etmek için çabalıyoruz anlamıyorum.

Denizli-Karayahıt'ta atı ile birlikte taş kesilen kızın efsanesi

Çok eski zamanlarda, güzeller güzeli bir genç kız, gönlünü köyün çobanına kaptırmış. Ama talihsizlik bu ya, köyün beyinin oğlunun da kızda gözü varmış. Evlilik hazırlığına başlayan kız, bir gün atına binmiş çobana yemek götürürken, yolda beyin oğlunun atıyla ona yaklaştığını görmüş. Kız başına gelecekleri anlamış, çobandan başka birine yar olmamak için de Allahya yakarmış: 'Allah'ım taş keseyim, yeter ki beni bu bey oğluna yar etme'. Kızın duası kabul olmuş ve oracıkta atı ile birlikte taşa dönüşmüş.

Denizli'nin Karayahıt ve cevresinde, evliliğe hazırlanan kızlar ve yeni gelinler, Karahayıt'taki bu kayaya gelerek, mutlu bir evlilik sürmek için dua ediyorlarmış.

Aktaran: Sebahattin ALP

2 okur dedi ki:

Cananhanım dedi ki...

Evet yöremde gerçekten de böyle bir efsane var.Paylaşım yapan arkadaşımıza teşekkürler....

Geyik Mühendisi dedi ki...

taş olmayla ilgili baya bir efsane varmış gerçekten ya.

Burda da bir Türk filmi havası sezdim. O çobanın yerinde olmak istemzdim. Şerefsiz bir bey oğlu yüzünden benim sevdiğim taş olacak ha! O bey oğlunun kafasını taşla kırardım.

Yorum Gönder