Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Mersin Kız Kalesi Söylencesi

| Perşembe, Şubat 28

Korykos kıyı kalesinin 200 m açığındaki küçük adacık üzerindeki kaleye Kızkalesi denilmektedir. Büyük bölümü ayakta olan Kızkalesi'nin kuzey ve güney uçları sekiz kuleyle korunmuştur. Kalenin dış çevre uzunluğu 192 m dir. Kızkalesi ile kıyıdaki kale denizden bir yolla bağlanmış, denizden gelecek saldırılara karşı önlem alınmıştır. Karamanoğlu ibrahim Bey tarafından 1448yılında onarılmıştır. Kız Kalesi ile ilgili olarak anlatılan söylence şöyledir:

Mersinde yaşayan krallardan biri bir kız çocuğu olsun diye gece gündüz Tanrı'ya yalvarmaktadır. Sonunda dileği gerçekleşir ve güzelliği, zarafeti, yardımseverliği ile dillere destan bir kızı olur.

Bir gün şehre bir falcı gelir. Kral onu sarayına çağırır. Kızının geleceğini öğrenmek ister. Falcı kızın eline bakınca irkilir. Kralın zorlaması üzerine konuşur ve kralım kızınızı bir yılan sokacak buna hiç kimse siz bile engel olamayacaksınız der. Kral durumu kimseye söylemez ama düşünmeden de kendini alamaz. Sonunda Mersin'e 60 km uzaklıkta kıyıya yakın yerde küçük bir adacık üzerinde kızına bir kale yaptırır. Kızını buraya kapatır. İşin gerçek nedenini bilmeyen kızı günden güne üzülmekte ve zayıflamaktadır. Günün birinde saraydan giden bir üzüm sepeti içinden çıkan bir yılan kızı sokup öldürür.

Kız kalesi'ni youtube sitesindeki videosu

4 okur dedi ki:

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Allah'ın takdirini kimse bozamaz...

Geyik Mühendisi dedi ki...

her şey olacağına varıyor yani?

kötü olmuş..

iltiriş dedi ki...

Allah ne takdir etmişse o olur

insan nereye kaçsa bulacağı kaderidir

Cananhanım dedi ki...

Ecelsiz kul ölmezmiş. Kızın saati gelmiş belli ki. Yazık ya. Tabii babacığı inansaydı falcının söylediği kadere, ecelin kızını nerede olursa olsun bulacağını bilirdi. Kızından da boşuna ayrı kalmamış, her dakikanın keyfini çıkarıyor olurdu.

Yorum Gönder