Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Kırk Kız Ata Efsanesi

| Pazar, Şubat 10
Köymen Dağı’nda çeşitli obalar yaşarmış. Bu obalardan birinde de kırk kız arkadaş varmış. Her zaman birlikte olurlar, birlikte çalışıp eğlenirlermiş. Âdeta kırk kardeş gibiymişler.
O yıllarda obaları eşkiyalar basarmış; insanları öldürür, mallarını yağmalar, kıymetli eşyalarını alıp giderlermiş.
Bir gün kırk kız ayrı ayrı işlerle meşgulken de öyle olmuş; obayı eşkiyalar basmış. Ancak kızlar bu gelenleri kâfir sanıp onlara görünmek istememişler.

“Bu kâfirler görmesin bizi. Dağ yarılsın, biz de içinde taşa çevrilelim.”

Koca Köymen Dağı yarılır, bu kırk kız da içine girer ve orada hepsi birden taş kesilir.

Bugün “Kırk Ata Kız” adı verilen bu yerde kırk taş vardır kızlara benzeyen. Hatta bu kızların şekilleri de taş kesildikleri zaman yaptıkları işleri gösterir. Kimi yemek pişiren kıza, bir başkası çamaşır yıkayan kıza benzemektedir. Her biri ayrı ayrı şekillerde taş kesilivermişlerdir. Yemek elbette kocaman bir kazanda pişirilecekti. Bu işle uğraşan kızın kazanı da taşa çevrilir. Günümüzde bu kazana tepeden devamlı olarak su damlamaktadır. Anlattıklarına göre bu damlalar kızların gözyaşları imiş.
Derler ki oracıktaki mezar da bu kızların babasınınmış.Bu alan günümüzde kır gezilerinin düzenlendiği, ziyaret edilen biryer hâlini almıştır. Hatta komşu cumhuriyetlerden de pek çok insan gelip ziyaret eder.

Saim Sakaoğlu-101 Türk Efsanesi

3 okur dedi ki:

Adsız dedi ki...

çok güzel bir efsaneymiş bilmiyordum.bu arada resimlerini koysan daha iyi olurdu bence.yinede paylaştıgın için tsk.

Adsız dedi ki...

ben araştırıcı eskişehirli olarak bu efsaneyi bilmiyordum çok enteresan geldi bana dünyamız boş değil ne ibret verici çok efsaneler var ki aşk olsun derim ben hep olsun yaşasın anadolu efsaneleri saygılar sunarım***

Adsız dedi ki...

Bu efsanenin yeşendığı belirtilen yeri ziyaret ettim. türkmenistanın lebap vilayetinin köytendağ şehrine yakındır. dağın adıda köytendağdır. Burada Köymen yazılmış.

Yorum Gönder