Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Dım Dım Kalesi

| Perşembe, Şubat 28
Hakkari'de İran'ın kuzeyinde günümüzde ayakta olduğu söylenen Dım Dım kalesi ile ilgili olarak anlatılan bir söylence şöyledir.

İran'ın kuzeyinde yaşayan Han Avden adlı Şahın Hakkarili bir kahyası vardır.Şah becerikli ve dürüst kahyasını çok sevmektedir.

Bir gün kırk kişilik bir haydut çetesi, Şah'ın çiftliğini basar, talan etmek ister.Kahya çetedekilerin otuzunu öldürür,ama bir saldırganın kılıç vuruşuyla sol eli kopar.Şah altın bir el yaptırarak onu ödüllendirir.

Günlerden bir gün çiftliği dolaşmaya çıkan kahya,çobanın yanına varır. Öyle yorulmuştur ki, sunulan taze sütü içemeden uyuya kalır.Kavalı süt çanağının üzerine koymuştur. Rüyasında ak bir deniz üzerinden geçerek define bulduğunu görür. Uyanır bu sırada sarı bir sinek kavalın içinden geçerek korudaki mağaraya girmektedir. Düşünü hatırlayıp o da mağaraya girer. Büyük bir define bulur. Mağaranın ağzını örtüp Şah'a varır haber verir. Kendisine bir manda derisi kadar toprak bağışlanmasını ister. Dileği kabul edilir o da bir manda derisini ince ince kıyarak bir yumak oluşturur. Mağaranın bulunduğu alanı bununla çevirir. Çevirdiği yerler kendisinin olmuştur. Defineyi çıkarıp mağaranın olduğu yere büyük bir kale yaptırır. Artık Altın Elli Han diye anılır. ve kaleye de Dım Dım Kalesi denir.

4 okur dedi ki:

majik dedi ki...

olacaksa simyacı gibi olmalıydı hazineyi çok kolay elde etmiş :)

Cananhanım dedi ki...

İran efsanesi deyince aklıma Alamut Kalesi geldi. Onda da Hasan Sabah kaleye geldiğinde kale komutanına sadece ufak bir deri parçası karşılığında yüklü miktarda altın vereceğini söyledi. Komutan kabul etti ancak Hasan Sabah postu yere sermedi, ufak ufak doğradı ip elde etti ve o iple kaleyi çevreledi. Sözüne karşılık yapacak bişi bulamayan komutan, kaleyi, ilerde çok tehlikeli bir tarikatın ev sahipliğini yapacak olan Hasan Sabah'a 5000 altın karşılığı vermiş oldu. Belki de 2 hikaye birbirini etkilemiştir.

iltiriş dedi ki...

kültürler birbirine yakın olduğundan etkileşimler olabilir mesela anadolunun bir çok efsanesi bir kaç değişiklikle bir başka yörede anlatıldığını gördüm

Adsız dedi ki...

Bu bir Kürt efsanesidir. Ereb Şemo isimli Kürt yazar tarafından kitaplaştırılmıştır. tavsiye ederim. çok iyi bir kitaptır.

Yorum Gönder