Geçmişden Günümüze Gelen Efsaneler, Destanlar, Söylenceler, Mitoloji, Hikayeler, Masallar , Türk folklorik motifler, şehirlerin efsaneleri,öyküleri

Çamfıstığı ile Kırmızı Biberin Hikayesi

| Çarşamba, Ocak 30
Gaziantep çamfıstığı ile kırmızı biberi ile meşhurdur. Bunların efsanesi vardır. Efsaneye göre :

Bir bahar günü, Antepli iki kız kardeş, bahçelerinde, tohum atıyor ve çapa yapıyorlarmış. Bu sırada yaşlı, yoksul bir derviş, bahçenin bir başında çalışan iki kızı görmüş ve Büyük kızın yanına gelerek, karnını doyuracak bir parça yiyecek istemiş. Büyük kız, dervişin eline kuru bir ekmekle, bir baş soğan tutuşturarak savmış başından:

- Ektiğini biçesin, diyerek uzaklaşmış derviş.


Bu defa ötekinin yanına gelerek, ondan da biraz yiyecek istemiş. Küçük kız:

- Hoş geldin, sefa geldin. Konuk kısmetiyle gelir. Bu sabah helva yapmıştım, otur şuraya afiyetle ye, diyerek onu karşılamış.
Dervis helva çıkınını alarak:

- Sag ol kızım. Sen de ektiğini biç, diyerek ayrılıp gitmiş.

Bir süre sonra, büyük kızın ektiği tohumlar yeşermiş, yeşil yeşil biber olmuş. Bunlar kuru ekmek gibi kuruyunca, soğan gibi kızarmış. Kırmızı biber olmuş.
Küçük kızın tohumlarından da fıstık ağaçları boy vermiş.

6 okur dedi ki:

cihan dedi ki...

İlginç hikayeler gerçekten, bir kısmını biliyordum ama bazılarını ilk defa duydum, güzel bir blogmuş ..

halimeli dedi ki...

Bu hikayeyi ilk defa duydum ama çok etkilendim gerçekten. Eee "ne ekersen onu biçersin" demişler zaten değil mi? Hatta belki de bu atasözü de burdan çıkmıştır. Tabii en doğrusunu recephilmi bilir. (:

Okyanu∫takί rüzgar ~ dedi ki...

benim antepten arkadaşım var. Her gittiğinde mutalaka antep fıstığını getirir. buradan o küçük kıza sevgiler selamlar =))

bu arada güzel blog bize de bekleriz. başarılar yeni hikayelerle =)

Cananhanım dedi ki...

Şahsen ben büyük kardeş yaşlı amcaya iyi davranmadığı için tohumdan iyi bir bitki çıkmayacak diye düşündüm. Küçük kız iyi davranmış. Onun ektiğinden de fıstık çıkmış. Sanki hani biber iyi bir bitki değilmiş gibi olmuş. Yine de yaşlı amca büyük kıza ilenmedi diye seviniyorum. Fıstıksız yapardık belki de kırmızı bibersiz,pul bibersiz ve salçasız yapamazdık asla :)

iltiriş dedi ki...

her ikiside faydalı ve yararlı
buradan sanırım tat yönünden kızların karekterleri vurgulanmış sanırım

Adsız dedi ki...

antep çam fıstığı diye bir bitki yoktur. Bir Gaziantepli olarak söyleyeceğim şu dur ki Antep Fıstığı dünya üzerinde başka çeşidi olmayan bir bitkidir. Alternatifleri olarak urfa ve iran diye iki çeşidi vardır.

Yorum Gönder